Bichon Bolognese
Bichon Bolognese, bir köpek türüdür.
Kökeni
[değiştir | kaynağı değiştir]11. yüzyılda İtalya'da ortaya çıkmıştır. Havanese ve Bichon Frise ırkları ile yakından ilişkilidir. Belçika asillerine hediye olarak sunulan ırk, asillerin ortadan kalkması sonucu neslinin tükenmesi tehlikesi ile karşı karşıya kalmıştır. Gian Franco Giannelli tarafından yenilenmiş ve dirilmiştir.[1]
Fiziksel Özellikleri
[değiştir | kaynağı değiştir]İçe doğru bir karın, güçlü dişler ve sağlam bir vücut yapısına sahiptir. Genellikle beyaz renklidir. Bichon Bolognese köpeklerinin yüksekliği erkeklerde ortalama 26–30 cm dişilerde ise ortalama 23–28 cm arasındadır, ağırlıkları ise erkeklerde ortalama 3–5 kg dişilerde ise ortalama 2–4 kg arasında değişmektedir.[2] Keskin görüş alanı ve çok iyi işiten kulakları vardır. Uzun, gür, dalgalı tüyleri ve siyah iri gözleri ile oldukça güzel, küçük bir türdür.
Kişiliği ve özellikleri
[değiştir | kaynağı değiştir]Duygusal, sevgi dolu, oyuncu, canlı, sahibine oldukça düşkün ve neşelidir. Çok akıllıdır. İlgi ister. Çocuklarla çok iyi anlaşır. Eğer diğer hayvanlardan uzak tutularak izole bir yaşam sürmediyse onlarla da gayet iyi anlaşır. Dışlanır veya sahipleri tarafından terkedilirse huzursuz, endişeli ve mutsuz olur. Yabancılara karşı utangaç ve şüphecidir. Yaşlandığında bile oyunculuğundan bir şey kaybetmez. Türlü oyunları, hareketli yapısı ve sevimli görüntüsü ile kendini sevdirmeyi başarır. Kendini veya sahibini güvende hissetmezse bulunduğu bölgeye giren yabancılara havlama huyu geliştirebilir. Erken zamanda sosyalleştirmek gerekir. Genel olarak uyumlu ve uysaldır. Sevgi ve sabırla eğitilmelidir. Yüksek sesle bağırılması, sık sık azarlanması veya şiddet gösterilmesi uygun davranışlar değildir, hassas yapılı Bolognese küsebilir ve içine kapanabilir. Ancak fazla şımartmakta emir almamasına yol açabilir, bu nedenle denge çok iyi sağlanmalıdır. Çok çabuk öğrenir. Apartman hayatı için uygundur. Evde beslenmelidir. Kulübe veya bahçede barındırılmamalıdır. Irka bağlı genetik sağlık sorunları yoktur.
Gereksinimi
[değiştir | kaynağı değiştir]Tüylerindeki düğümlenmeyi önlemek için her gün fırçalamak ve tüylerine düzenli olarak bakım yaptırmak gerekir. Günde 2-3 kez dışarı çıkarmak yeterlidir. Kısa yürüyüşler sağlığı açısından önemlidir.
Ayrıca bakınız
[değiştir | kaynağı değiştir]Galeri
[değiştir | kaynağı değiştir]-
Bolognese puppy
Kaynakça
[değiştir | kaynağı değiştir]- ^ "Bolognese Dog Breed". 1 Mayıs 2017 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 4 Haziran 2021.
- ^ "Bolognese Eğitimi ve Özellikleri". 1 Ekim 2020 tarihinde kaynağından arşivlendi.